Een rieten dak geeft een woning een natuurlijke en nostalgische uitstraling. Naast de esthetische waarde van een rieten dak, is het economisch gezien ook een waardevolle investering. Zo verlaagt een rieten dak de energiekosten en wordt de waarde van de woning met een rieten dak verhoogd. Het plaatsen van een rieten dak is echter een ambachtelijk werk. Laat je hier dus goed over voorlichten.

Waarom zou je kiezen voor een rieten dak?

Een rieten dak geeft een huis meer karakter en heeft meerwaarde als het ‘passend’ is voor het huis. Dit zijn dan ook belangrijke redenen om voor een rieten dak te kiezen. Ook zijn veel huizen geschikt voor riet, zowel moderne als oude huizen. Bij sommige huizen is het echter niet zo fraai. Als je twijfelt kun je natuurlijk kijken hoe riet staat door een 3d tekening van je huis te laten maken.

De voordelen van een rieten dak

Welk type rieten dak je kiest, kan van verschillende factoren afhankelijk zijn. De keuze voor een rieten dak biedt vele voordelen. Een rieten dak is duurzaam en een natuurproduct. Het riet wordt gesneden en bij jou op het dak gelegd, waar het vele jaren meegaat en een authentiek karakter geeft.

Riet heeft door zijn holle stengel een goede isolerende en warmte reflecterende werking. Het brengt dus koelte in de zomer en warmte in de winter en past daarmee prima in de tendens om zuinig om te springen met energie. Een rieten dak past dan ook goed bij energiezuinige huizen. Zelfs huizen die passief gebouwd worden, kunnen een rieten dak krijgen.

Aan het einde van de levensduur wordt het riet van het dak gehaald en kan het eenvoudig hergebruikt worden als meststof of als brandstof in energiecentrales. Een waardevolle kringloop dus die naadloos aansluit bij het ‘cradle to cradle’-denken. De keuze voor een rieten dak past kortom perfect bij ‘het nieuwe denken’ binnen de woningbouw. Verantwoord grondstof- en energiegebruik is verzekerd met het eerste klas natuurproduct!

Het onderhoud van een rieten dak

Het onderhoud van jouw dak is van groot belang voor de kwaliteit van een rieten dak. Zo is het belangrijk dat de waterafvoer optimaal blijft. Algen op het rieten dak houden het vocht namelijk langer vast. Periodiek onderhoud aan het rieten dak verlengt de levensduur en behoudt de uitstraling van jouw dak. Slijtage aan het rieten dak hangt samen met verschillende factoren, zoals het gebruikte riet, vakmanschap van de rietdekker, de hellingshoek van het dak en de ligging. Dit is ook de reden waarom een rieten dak vraagt om vakkundig maatwerk. Ieder rieten dak vereist periodiek onderhoud. Een goed onderhouden dak is namelijk sneller droog, wat resulteert in een mooier rieten dak met een langere levensduur.

Tip 1: Neem goede kwaliteit riet

Als je kiest voor een rieten dak, doe het dan ook goed en kies niet voor gewoon of nep riet. Dit riet is wat goedkoper, maar het resultaat is dat ook. Als je met dit riet ooit je huis wilt verkopen is het geen meerwaarde, maar vermindert het eerder de waarde. Natuurlijk hoef je ook niet het duurste riet te nemen, maar kies gewoon mooi riet waar je nog jarenlang trots naar kunt kijken.

Tip 2: Onderzoek goed de prijzen

Er zit behoorlijk wat prijsverschil tussen de aanbieders van rieten daken. De sfeer van nostalgie en meer dan gemiddeld vakmanschap kan de kosten laten oplopen. Maar een rieten dak hoeft niet veel duurder te zijn dan bij de concurrent. Begin dus op tijd met het vergelijken van de prijzen zodat je rustig een keuze kan maken zonder het proces in de weg te zitten.

Tip 3: Regel de vergunning op tijd

Voor het vervangen van je huidige dakpannen door riet is een vergunning nodig. Dit geldt meestal ook als je het huidige rieten dak opnieuw wilt laten dekken. Deze vergunning is niet nodig omdat je de constructie van het dak verandert, maar omdat je de uitstraling van de woning verandert. In het laatste geval kan je deze omgevingsvergunning vaak snel en gemakkelijk laten regelen.

Als je echter overstapt van dakpannen naar riet, dan is de vergunning vaak een behoorlijke klus omdat de omgeving en/ of de gemeente het er niet mee eens kan zijn. Zorg er dus voor dat je hier als eerste mee begint!

Tip 4 : Let op de verzekering

Bij een rieten dak ga je meer verzekeringspremie betalen dan bij pannen. Riet is nu eenmaal brandbaarder en geeft meer risico voor de verzekeraar. Aan een rieten dak zitten meer eisen waar jij aan moet voldoen ter preventie. Een voorbeeld hiervan is dat er iemand thuis zal moeten zijn met oud en nieuw. Zorg er dus voor dat je weet waar je je aan moet houden zodat de verzekeraar de kleine lettertjes niet tegen je gebruikt als het mis gaat.

Conclusie van een rieten dak

Een rieten dak kan een huis meer karakter en meerwaarde geven. Wel is het belangrijk dat je de rieten kap goed blijft onderhouden, hoe beter het onderhoud, hoe moeilijker het vuil eraan kan hechten. Dit resulteert in een mooier rieten dak met een langere levensduur.

Wanneer je een rieten dak toe wilt gaan passen, let dan goed op de kwaliteit en onderzoek de prijzen. Zoek uit wat je mooi vind en vergelijk de prijzen. Er kan namelijk behoorlijk wat prijsverschil zitten tussen de verschillende aanbieders.

Bekijk ook van tevoren of je een vergunning nodig hebt om een rieten kap aan te brengen, in de meeste gevallen is dit namelijk het geval.

Zorg er tot slot voor dat de verzekering op orde is en je goed op de hoogte bent van de kleine lettertjes.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.