Een slaapkamer heeft als doel ervoor te zorgen dat je tot rust komt. Het is de plek waar je dag begint en ook weer eindigt. Het moet dus een plek zijn waar je je prettig voelt, hierbij is de inrichting van de slaapkamer bepalend.

De inrichting van de slaapkamer kan in vijf bepalende elementen worden onderverdeeld:

 • Het bed
 • De decoratie
 • De vloer
 • De verlichting
 • De kleuren van de muren

Zorg ervoor dat deze elementen de leidraad vormen bij het inrichten van je slaapkamer, de rest kun je eenvoudig uitbouwen.

Tip 1 : Het bed in je slaapkamer

De slaapkamer is er om te slapen. Een bed is hier dan ook het belangrijkste object. Om een goede nachtrust te hebben is het noodzakelijk dat je een goed en comfortabel bed hebt. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je uitgerust opstaat en beter presteert.

Maar wat is nou een goede plek om het bed neer te zetten?

Idealiter staat een bed niet naast een verwarming of een raam dat open staat en kunnen jij en je partner beiden eenvoudig aan de zijkant het bed uit. Daarnaast wordt je minder snel wakker als je ervoor zorgt dat je met je gezicht van de lichtval in je kamer af ligt.

Tot slot geldt voor de meeste mensen dat hoe groter het bed is, des te lekkerder ze liggen. Kijk bij het inrichten van je slaapkamer dus of je een groot bed kwijt kunt. Als dit niet het geval is kan je een concessie doen door het bed met een zijde tegen de muur te plaatsen.

Tip 2 : De decoratie van jouw slaapkamer

De decoratie in je slaapkamer is iets waar weinig mensen echt tijd aan besteden. Om de een of andere reden is de slaapkamer toch vooral een praktische ruimte. Zonde, want een gezellige slaapkamer zorgt ervoor dat je je er prettig voelt en het geeft meer rust. Om een knusse slaapkamer te creëren zul je aandacht moeten besteden aan de volgende zaken:

 • Muurdecoratie;
 • Een leuk plantje in het raamkozijn;
 • Plaats een leuke stoel;
 • Veel kussens op het bed geeft de slaapkamer extra sfeer.

Tip 3 : De vloer van je slaapkamer

De vloer is belangrijk bij het inrichten van je slaapkamer. Kies je voor hout, laminaat of toch liever tapijt? Het voordeel van tapijt is dat het minder lawaai maakt en zachter en warmer is voor je voeten. Het nadeel is dat er wat meer stof in kan gaan zitten.

Daarnaast kan je kiezen voor een lichte of donkere kleur. Voor beide is wat te zeggen. Een donkere vloer kan in de winter wat somber zijn, maar geeft vaak wel veel sfeer. Een lichte vloer geeft juist weer een meer ruimtelijk effect.

Tip 4 : De verlichting in jouw slaapkamer

Het licht is erg belangrijk in de slaapkamer. Je slaapkamer moet op sommige momenten natuurlijk ook een beetje romantisch verlicht kunnen worden. Zo komt harde verlichting de sfeer niet ten goede. Een aantal tips bij het inrichten van de verlichting in je slaapkamer:

 • Plaats altijd een dimmer op de hoofdverlichting;
 • Zorg ervoor dat je vanuit het bed de verlichting kunt bedienen. Dit kan eventueel met een afstandsbediening;
 • Gebruik lampen van een laag voltage;
 • Richt de lampen subtiel op de muren.

Naast verlichting is ook verduistering belangrijk in de slaapkamer. Hierbij kan je kiezen uit bijvoorbeeld lamellen, een rolgordijn, vouwgordijn of een paneelgordijn. Kies iets dat goed aansluit bij de rest van de stijl van je slaapkamer.

Tip 5 : De kleuren van de muren in de slaapkamer

De muren van de slaapkamer kan je verven of behangen, ook is een combinatie mogelijk. Zeker als je een retro slaapkamer wilt is het leuk om één muur te behangen of je behangt slechts twee stroken en de rest schilder je. Ook hier geldt dat donkere muren als voordeel hebben dat de kamer langer donker blijft en je daardoor mogelijk langer uitslaapt. Lichte muren daarentegen maken de ruimte optisch groter.

Conclusie voor je slaapkamer inrichting

De slaapkamer is een ruimte waar je veel tijd doorbrengt, je begint en eindigt er je dag.

Het is dus van belang dat het een plek is die comfortabel aanvoelt, waardoor je goed tot rust kunt komen. De vijf belangrijkste elementen waar je op moet letten bij het inrichten van je slaapkamer is het bed, de decoratie, de vloer, de verlichting en de kleuren van de muren.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.