De meeste mensen die op zoek zijn naar een vrijstaande woning denken meteen een luxe villa. Kan dit ook anders hoor ik je denken? Zeker kan dit ook anders. Heb jij ooit wel eens nagedacht over een Tiny House?

Wat is een Tiny House?

Het principe is ontstaan uit de Tiny House beweging, dit is een beweging die is over komen waaien uit Amerika. Mensen gingen massaal af van het idee om in grote huizen te wonen, ze kiezen bewust voor het leven in kleine huisjes. Deze beweging staat voor een nieuwe lifestyle waar mensen minder geven om bezit en meer streven naar geluk.  De vraag of een groot huis je eigenlijk wel gelukkig maakt, is een veel voorkomend fenomeen. Hieruit ontstond de Tiny House beweging in de jaren rond de financiële crisis. Een alternatieve manier van wonen waar mensen compacte, slimme en e.v.t.  verplaatsbare huizen ontwerpen en bouwen.

Dit brengt een enorme creativiteit en vrijheid met zich mee, omdat je meer vrije tijd hebt voor andere dingen zoals reizen, hobby’s, gezin, etc. Wij vinden dit een interessante beweging. We geloven voor bepaalde doelgroepen in Tiny House, maar dan wel met de techniek en de comfort van nu.

Waarom wij geloven in “smart” Tiny House?

Bij de bouw van een Tiny House denken wij na over innovatieve manieren van bouwen. Traditioneel bouwen is eigenlijk geen goede zet, je bent dan nog niet volledig duurzaam genoeg bezig. Door gebruik te maken van hoogwaardige houtskeletbouw wanden, SIP panelen en of steelframe is het mogelijk om efficiënter, sneller en gedetailleerder te bouwen. Voor het interieur is het ook mogelijk om ruwbouw als afbouw aan te houden. We bedoelen daarmee dat we de ruwe en pure uitstraling van de bouwmaterialen gebruiken als afwerking. Zo voorkom je onnodige afwerking en weinig afval.

Wat heb je nu echt nodig bij een Tiny House?

Wat heb je nu eigenlijk echt nodig? dit is een vraag die we veel horen vooral in de jongere generatie, we noemen ze ook wel de “millenials” of de flex-generatie. Een grote groep twintigers en dertigers willen een comfortabele plek om te wonen die betaalbaar is. Dit is echter tegenwoordig moeilijk door de hoge hypotheeklasten en de hoge huurprijzen die gevraagd worden. Met Tiny Houses kan je wél betaalbaar en comfortabel wonen! Ze zijn speciaal ontworpen om duurzaam, betaalbaar en comfortabel te zijn.

Meer leven, minder streven in een Tiny House

Met het wonen in een Tiny House ontstaat een nieuwe lifestyle. Niet minder maar meer leven!

Het klinkt gek want je hebt minder vierkante meters. Klopt! Toch zal je merken dat je meer ruimte krijgt. Meer ruimte in je portemonnee, meer ruimte om andere dingen te gaan doen en meer ruimte in je hoofd. Ga bijvoorbeeld eens iets vaker eten bij vrienden.

Veel spullen, betekent veel opruimen. Veel ruimte betekent veel onderhoud en veel schoonmaken etc. Het voldoet aan alle basis behoeften die je hebt om comfortabel en duurzaam te kunnen wonen. Dat maakt het leven een stuk overzichtelijker en verkleint de ecologische footprint!

Alle ruimtes die je minimaal nodig hebt in een woning zitten verwerkt in een Tiny House, een woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer, etc. echt alles zit erin!

Meer tijd voor elkaar door een Tiny House

Doordat je compacter leeft, leef je simpelweg ook goedkoper, zuiniger en bewuster. Hierdoor houd je veel tijd over voor andere dingen.

Fulltime werken is niet per se meer nodig met een Tiny House, dit brengt vrijheid met zich mee die je zelf kan invullen. Meer tijd voor je vrienden, kinderen en familie. Meer tijd voor ondernemen en creativiteit. Meer tijd om zelf je biologische groente en fruit te verbouwen. Of ga meer reizen. Meer tijd zorgt simpelweg voor meer creativiteit en wij geloven dat mensen hier gelukkig van worden.

Financieel aantrekkelijk wonen Tiny House

Een Tiny House worden gezien als onroerend goed, omdat ze gefundeerd worden aan de grond en aangesloten aan de nutsvoorzieningen. Dit hoeft echter niet in alle gevallen, het is ook mogelijk om een verplaatsbaar Tiny House te realiseren.

Hierdoor is het, in theorie, mogelijk om een kleine kavel te kopen met woonbestemming en hierop een Tiny House te plaatsen. Vele gemeenten zijn de mogelijkheden van kleine kavels aan het bekijken en staan hier open voor. Aangezien het een duurzaam en energiezuinig huisje is, kan deze aantrekkelijke hypotheek aangeboden worden. Hierdoor is financiering van je Tiny House binnen handbereik én met momenteel nog steeds een lage aantrekkelijke rente.

Conclusie over het Tiny House?

Concluderend kunnen we heel positief zijn over het Tiny House. Wanneer je deze ‘smart’ uitvoert en gebruikt maakt van de duurzame insteek, dan ben je ook nog eens heel duurzaam bezig.  Met een Tiny House kan je wél betaalbaar en comfortabel wonen.

Doordat een Tiny House klein is hou je meer tijd én geld over, dit is een andere vorm van ruimte. Minder financiële druk, minder tijd bezig zijn met schoonmaken etc. Hierdoor krijg je meer tijd voor elkaar, vrienden en familie.

Wanneer een Tiny House op een kavel gerealiseerd wordt en ‘vast op de grond’ gebouwd wordt, dan is het ook bijna altijd mogelijk om hiervoor een (lage) hypotheek aan te vragen.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.