De huizenmarkt is verhit, woningen verkopen als warme broodjes, en jij krijgt DE kans om een fantastische kavel te bemachtigen. Je wilt natuurlijk direct die kavel aankopen, maar let goed op de bijkomende kosten bij een eigen huis bouwen! Met alléén de kavel en alléén de bouwsom ben je er nog niet. In dit artikel wil ik jou zo goed mogelijk op weg helpen met welke kosten er allemaal nog meer bij komen voordat jouw droomhuis gerealiseerd is.

Bijkomende kosten bij een eigen huis bouwen: Bouwkavel en oriëntatiefase.

Het bouwen van een eigen huis start altijd met een eigen kavel, zonder kavel immers geen mogelijkheid om een huis te realiseren. Een kavel neem al gauw een hap van +/- 20% tot 40% uit je totale budget. Houdt hier echt rekening mee! Al kan de kavel nog zo mooi zijn, als je geen budget meer hebt voor de rest dan is het onmogelijk om hier jouw droomhuis te realiseren.

Om de grond op naam te krijgen dient de kavel gepasseerd te worden bij de notaris. Let er goed op bij de aankoop van de grond of het vrij op naam (V.O.N.) is of dat het ‘kosten koper’ is. Vrij op naam houdt in dat je als koper geen extra kosten boven op de koopsom betaalt voor het overdragen van de kavel.

Een andere post in deze fase zijn de hypotheekkosten. Neem ook deze mee in jouw begroting.

Bijkomende kosten bij een eigen huis bouwen: Uitwerking ontwerp en vergunning

De kosten voor het ontwerp zijn de grootste bijkomende kosten bij een eigen huis bouwen. De kosten hiervan verschilt uiteraard per bureau, maar is toch snel een bedrag van 5% tot 10% van de bouwsom. Het ontwerpbureau werkt de stukken uit vanaf 1e schetsen t/m het indienen van de vergunning of zelfs tot en met de uitvoeringstekeningen.

Het daadwerkelijk indienen van de vergunning gebeurd via het Omgeving Loket Online (OLO). Deze vergunning dien je dan in bij de desbetreffende gemeente. Voor dit indienen ben je legeskosten verschuldigd bij de gemeente. De hoogte van de leges verschilt per gemeente, dit is te bekijken in de gemeentelijke legesverordening. Gemiddeld liggen deze legeskosten zo rond de 3% van de bouwsom.

Voor de vergunning zijn ook enkele aanvullende berekeningen benodigd, welke als indieningsvereisten gelden. Hierbij kan je denken aan de volgende berekeningen:

  • BENG berekening
  • Daglichtberekening
  • Ventilatieberekening
  • Checklist veilig onderhoud
  • Milieu prestatie berekening

Afhankelijk van de omstandigheden op de bouwlocatie kan de gemeente kan tijdens de vergunningsprocedure vragen naar een aantal aanvullende adviesrapportages door externe deskundigen, hierbij kan je denken aan:

  • advies rapportage Akoestiek
  • advies rapportage Archeologie
  • Verkennend bodemonderzoek
  • Asbestinventarisatierapport
  • Quickscan Ecologie

Voordat er gestart kan worden met de bouw dienen er ook constructieberekeningen, sonderingen aangeleverd te worden bij de gemeente. Voor het verkrijgen van de vergunning is dit niet altijd noodzakelijk, vaak kan ook worden volstaan met een hoofdopzet van de constructie welke aangegeven is door de constructeur. Mogelijk is het voor de constructeur ook benodigd om een funderingsadvies uit te laten werken.

Bijkomende kosten bij een eigen huis bouwen: Tijdens de bouwvoorbereiding én bouw

Voor de bouw start krijg je ook weer te maken met bijkomende kosten bij een eigen huis bouwen. Je kunt hierbij denken aan kosten voor de aannemer v.w.b. de calculatie en/of werkvoorbereiding.

Verder krijg je te maken met kosten voor het aansluiten van nutsvoorzieningen. Hierbij kan je denken aan gas, elektra, water, riolering, kabeltelevisie en telefonie. Bij een nieuwe kavel heb je eerst tijdelijke aansluiting van bouwstroom en bouwwater benodigd welke later omgezet worden naar definitieve aansluitingen.

Houdt in je begroting ook altijd rekening met onvoorziene werkzaamheden tijdens het gehele bouwproces. Dit geeft je wat meer tijdens de bouw. Er kunnen altijd verrassingen optreden of je hebt voortschrijdend inzicht, waardoor het prettig is als je deze ruimte kunt benutten.

Conclusies over bijkomende kosten bij een eigen huis bouwen

Bijkomende kosten bij een eigen huis bouwen heb je altijd, breng deze extra kosten daarom ook vooraf goed in kaart. Het kan vervelende verrassingen voorkomen! De bijkomende kosten bij een eigen huis bouwen bedragen toch al gauw zo’n 10% tot 15% van de bouwsom.

Heb je bijvoorbeeld een bouwsom van € 350.000,- dan bedragen de bijkomende kosten al gauw zo’n € 35.000,- á € 52.500,-

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.