Als jouw droomhuis gebouwd is volgt de volgende stap; de inrichting.
De woonkamer is vaak de ruimte waar je de meeste tijd door brengt en het is dus belangrijk dat het een plek wordt waar je ook graag verblijft, maar hoe zorg je hier nu voor?
In dit blog zal ik vijf tips geven om de woonkamer naar jouw wensen in te delen.

Tip 1:  Zet jouw wensen voor de woonkamer op een rij

Beantwoord eerst voor jezelf de vraag wat de woonkamer voor jou inhoudt. Is het een knusse plek waar je gezellig met vrienden en familie wilt zitten voor de open haard met een lekker wijntje of moet het juist zo minimalistisch mogelijk zijn en een oase van rust?

Als je eenmaal weet aan welke vereisten jouw woonkamer moet voldoen, dan zal dit je helpen om de woonkamer in te delen.

Tip 2:  Waar komt de televisie, in de woonkamer?

In de meeste gezinnen is de televisie een belangrijk aspect in de woonkamer. Het nadeel is dat het vaak een groot en lelijk object is. Zorg er dan ook voor dat je de tv meeneemt in je ontwerp. Om de tv minder op te laten vallen kan het een idee zijn om deze op te laten gaan in de wand. Zo wordt de tv als een geheel gezien en niet als een los element.

Wanneer je de tv niet zo vaak gebruikt kun je er ook voor kiezen hem in een kast te plaatsen. Hierdoor trekt de kast de aandacht en niet de tv.

Tip 3:  Heb je een grote woonkamer?

Hoe groter je woonkamer is, des te lastiger wordt het om deze in te delen. Een knus gevoel is immers lastig te creëren als je een balzaal als woonkamer hebt.

In een grote woonkamer is het belangrijk de ruimte in te delen in knusse hoeken. Kies voor grote meubels en plaats deze eens midden in de ruimte. Op deze manier creëer je aparte hoekjes waardoor het prettiger voelt om er te verblijven.

Het kan ook een goed idee zijn om te werken met vloerkleden. Door middel van een vloerkleed kan je de verschillende plekken in de woonkamer hun eigen identiteit geven.

Wees niet bang voor verloren hoeken in je ruimte. Niet alles hoeft vol te staan en verloren hoeken kunnen een ruimte juist spannend maken.

Tip 4:  Heb je een kleine woonkamer

Een kleine woonkamer vraagt om een inventieve indeling.
De meeste mensen zijn geneigd om de grootte van de meubels aan te passen aan de ruimte. Wat je veel ziet is dat in een kleine ruimte veel kleine meubels geplaatst worden. Dit kan een verkeerd effect hebben omdat het daardoor al snel heel vol oogt.

Een kleine woonkamer moet overzichtelijk blijven en groter lijken dan dat deze in werkelijkheid is. Het is belangrijk dat je onnodige frutsels weg haalt, dit leidt alleen maar af. Houdt vooral de hoeken vrij van frutsels. Als je de hoeken vol zet lijkt de ruimte automatisch kleiner dan dat hij in werkelijkheid is.

Tip 5: Is er in de woonkamer een speelplek voor de kinderen?

Als je kinderen hebt zit je er niet op te wachten te struikelen over het speelgoed. Ook in een wat kleinere woonkamer kan dit prima.

Een optie is om de kinderen een eigen speelhoek te geven. Een grote speelgoedkist of een bureau waar ze aan kunnen tekenen kan hier al genoeg voor zijn. De kinderen hebben hun eigen speelplek en als ze naar bed gaan ruim je alles op en creëer je in een handomdraai een leefbare woonkamer.

Daarnaast kan een ongebruikte hoek in de woonkamer ook goed dienen als speelplek.

Conclusie 5 interieur tips voor je woonkamer

De woonkamer is een belangrijke ruimte in huis. Het is belangrijk duidelijk te hebben aan welke eisen jouw woonkamer moet voldoen.
Als een tv voor jou niet belangrijk is, wil je vaak ook niet dat deze een prominente plek in de kamer krijgt. De tv in een kast plaatsen kan hier een goede optie zijn. Kijk ook goed naar de meubels die je toepast. In zowel een kleine als een grote woonkamer zijn de meubels bepalend voor hoe jij de woonkamer ervaart.

Als je kinderen hebt kan je hier bij de indeling van de woonkamer rekening mee houden. Een eigen speelplek zorgt ervoor dat het speelgoed niet overal rond zwerft.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.