Een dak is een dak, of toch niet?

Het dak van je huis beschermt je tegen weer en wind, letterlijk… Maar een dak is nog veel meer dan dat. Er zijn veel verschillende keuzes en mogelijkheden en een verkeerde keuze doet afbreuk aan de uitstraling van een woning. Heb je bijvoorbeeld ooit een hypermodern huis gezien met een rieten dak? Dit is een duidelijk voorbeeld, maar een architect helpt je het juiste dak te kiezen bij jouw woning. Het is belangrijk hierin een weloverwogen besluit te nemen, een dak kies je namelijk voor het leven. Daarnaast kost een dak een hoop geld, reken maar op ongeveer 20% van het budget voor een nieuwbouwproject. Tot slot is een dak bepalend voor de energieprestatie van je nieuwe woning. Het gekozen isolatiemateriaal, de dakbedekking maar ook de vorm van de dakconstructie speelt een rol.

De vorm van het dak

Er zijn diverse dakvormen mogelijk en het is lastig hierin een keuze te maken. Vaak wordt de keuze al wel vergemakkelijkt omdat de vorm van het dak in de meeste gevallen al vastligt in het beeldkwaliteitsplan. Ik zal in het kort ieder dak beschrijven:

 • Het zadeldak

Het klassieke zadeldak is ideaal om het regenwater vlot af te voeren en ook prima bestand tegen windstoten. Het is door de band genomen ook de meest prijsbewuste keuze omdat er gewerkt kan worden met goedkopere isolatiematerialen zoals glas- of steenwol.

Een nadeel is dat je niet langer het dak op kunt omdat je niet kunt lopen op een zadeldak.

Zadeldak
 • Het lessenaarsdak

Het lessenaarsdak bestaat uit één dakvlak en past vooral goed bij strakke en moderne woningen. Er is maar aan één zijde van de woning een dakgoot nodig voor de afwatering.

Lessenaarsdak
 • Het mansardedak

Een dakvorm met gebroken, naar buiten geknikte dakvlakken. Dit type wordt veel gebruikt in de klassieke woningbouw. De zolder krijgt hierdoor een grotere bruikbare ruimte.

Mansardendak
 • Het wolfsdak

Een zadeldak met twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden (wolfseinden). De helling van de wolfseinden is vaak steiler dan de grote vlakken.

Wolfseinddak
 • Het schilddak

Een dak met vier vlakken, waarbij de twee vlakken aan de smalle zijde een driehoekige vorm hebben en de twee aan de lange zijde trapeziumvormig zijn. Vanwege het aerodynamische design is dit daktype is het beste bestand tegen windstoten.

Schilddak
 • Het tentdak

Een dak dat bestaat uit vier of meer driehoekige schilden die in één punt samenkomen. Ook wel paviljoendak of puntdak genoemd.

Tentdak
 • Het platte dak

Een plat is wordt tegenwoordig veel gebruikt in de woningbouw. Het platte dak heeft een minimale hellingsgraad van twee graden om de afwatering te garanderen. Een plat dak isoleren kost over het algemeen wat meer in vergelijking met een hellend dak omdat er met polyurethaan gewerkt wordt in de plaats van het goedkopere glas- of steenwol.

Plat dak

Dakbedekking kiezen

Zodra je weet wat voor dak je wilt ben je nog niet klaar, nu moet de dakbedekking zelf nog gekozen worden. Dit geeft de uitstraling aan een dak. Het ene materiaal kan veel beter bij een type woning passen dan het andere materiaal.

Welke materiaalkeuzes zijn er mogelijk voor de dakbedekking:

 • Dakpannen

Klassieke betonnen of keramische dakpannen zijn het goedkoopst, maar tegenwoordig zijn ook duurdere keramische dakpannen erg in trek.

 • Leien

Natuur- of kunstleien worden egaal naast elkaar gelegd, vergelijkbaar met een vloer.

 • Riet

Werd vroeger veel gebruikt, maar tegenwoordig wordt het een stuk minder gebruikt doordat riet vrij duur is. Het heeft echter wel uitstekende isolerende kwaliteiten.

 • Metaal

Koper, zink of aluminium worden vaak gebruikt om dakpanplaten of leien van te maken.

 • Bitumen

Bitumen of ‘roofing’ wordt uitsluitend gebruikt voor platte daken.

 • Groendak

Platte daken met een laag substraat waarop allerlei begroeiing kan gedijen. Extra aandacht is vereist voor de afwatering.

Het isolatiemateriaal onder het dak

Woningen moeten voldoen aan de hedendaagse energieregels (het bouwbesluit). Aan dakisolatie is dan niet te ontkomen. Een goed geïsoleerde woning betaalt zich op termijn echter wel terug omdat de verwarmings- en energiekosten dalen.

Bepalend voor de keuze van het isolatiemateriaal is de lambda-waarde, deze waarde geeft de warmtegeleidbaarheid van een materiaal aan. Hoe hoger de waarde, hoe beter het de warmte geleidt en dus hoe minder goed het materiaal isoleert.

Meer over de isolatiewaarden van een dak lees je hier in dit artikel

Conclusie

De keuze voor een dak is geen gemakkelijke. Je wilt de juiste uitstraling voor je woning door de best passende vorm voor jouw woning te kiezen. Ook wil je een dakbedekking die mooi is, maar er ook voor zorgt dat je huis goed geïsoleerd is.

Vaak wordt de keuze al wel vergemakkelijkt omdat de vorm van het dak in de meeste gevallen al vastligt in het beeldkwaliteitsplan. Daarnaast zijn de isolatiewaarden voor daken vastgelegd op een minimumeis in het bouwbesluit.

 

 Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

 

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel handgeschreven

Michel Stomphorst.