De meeste mensen die hun droomhuis willen realiseren ‘schrikken’ van de kosten die ze in het voortraject moeten maken voor een woningontwerp en de vergunningsaanvraag. Een doordacht woningontwerp kan echter een aanzienlijke bijdrage leveren als het gaat om bouwkosten besparen. In dit artikel beschrijf ik hoe wij met onze werkzaamheden bouwkostenbesparingen realiseren.

Bouwkosten besparen met tekeningen?

Door met ons in zee te gaan krijg je niet alleen op esthetisch gebied het gewenste ontwerp, maar krijg je bovendien een doordacht ontwerp. Dit laatste maakt dat bouwkosten besparen mogelijk wordt.

Doordat wij onze plannen bouwkundig (ook) in 3D uitwerken, in een zogenaamd BIM-model (Bouw Informatie Model), zijn wij in staat om knelpunten en potentiële bouwfouten al vroegtijdig tijdens de bouwkundige uitwerking van een ontwerp te constateren en te verhelpen.

Doordat wij deze knelpunten vroegtijdig constateren kunnen wij tekeningen realiseren die de praktijk op de bouwplaats zo dicht mogelijk benaderen. Dit geeft niet alleen jou als opdrachtgever meer overzicht, maar zorgt bovenal ook voor duidelijkheid bij de aannemer.

Door de duidelijkheid die we hiermee al in een vroeg stadium creëren, kunnen we in basis de bouwkosten beperken, maar ook besparen op onverwachte meerwerkkosten tijdens het vervolg van de realisatiefase. Tenslotte worden faalkosten vooraf voorkomen.

Ook onderaannemers hebben baat bij doeltreffend tekenwerk. Hoe duidelijker de tekeningen uitgewerkt worden hoe nauwkeuriger de offertes van de onderaannemers uitgewerkt kunnen worden. Hierdoor kan jij als opdrachtgever in een vroeg stadium al bouwkosten besparen!

Bouwkosten besparen op energiegebied

Als opdrachtgever is het zaak jouw droomhuis te kunnen realiseren binnen het beschikbare bouwbudget. Minstens zo belangrijk zijn echter de kosten die tijdens de gebruiksfase voortkomen uit dit droomhuis. Besparingen op energiegebied spelen hierin een belangrijke rol, dit zijn immers besparingen waar je ieder jaar weer profijt van gaat hebben.

Hoe kunnen wij als ontwerpers er voor zorgen dat jij op het gebied van energie kunt gaan besparen?
De meeste adviseurs zullen het zoeken in installatietechnische oplossingen en zeggen: “Pas maar PV-panelen toe” of “Pas maar een warmtepomp toe”. Dit advies klopt in die zin dat het inderdaad verstandig is om duurzame systemen toe te passen.

Het is echter verstandiger om hierbij naar de kern van het vraagstuk te kijken: “Een geoptimaliseerd ontwerp minimaliseert de benodigde capaciteit van de gebouwinstallaties”. Door hier al vanaf de 1e schetsen rekening mee te houden en bovendien gebruik te maken van de aanwezige omgevingsfactoren, heb je de 1e stap al te pakken.
Een simpel voorbeeld: Enerzijds wil je de zon gebruiken voor opwarming, dit beperkt immers de warmtevraag. Anderzijds wil je géén oververhitting. Oververhitting betekent dat er een koudevraag ontstaat en er dus behoefte zal zijn aan koeling, wat weer minder energiezuinig is.

Wat je wilt is de zon gebruiken op het moment dat het kan, en weren op het moment dat deze ‘te krachtig’ is. Wij kunnen in een ontwerp bijvoorbeeld rekening houden met de daglichtopeningen op zongeoriënteerde gevels. Passen we daar toch veel glas toe? Dan zullen wij ook voorstellen om permanent zonwerende voorzieningen toe te passen. Dit kan bijvoorbeeld door een fors dakoverstek of door het toepassen van shutters / lamellen voor de kozijnen.

Om te zorgen dat we bouwkosten besparen is het goed om je woning vanuit de kern te bekijken. Immers hoe sterker de bouwkundige basis, hoe kleiner de installaties kunnen zijn, wat vervolgens uiteraard een lagere aanschafprijs met zich meebrengt.  Luchtdicht bouwen en het toepassen van hoogwaardige isolatie zijn daarbij enkele voorbeelden van relevante aandachtspunten in het ontwerpproces.

Bouwkosten besparen door een samenwerking met ons!

Maar hoe kan je uiteindelijk bouwkosten besparen door samen te werken met ons?

Wij hebben een aantal speerpunten waardoor we middels onze werkzaamheden bouwkosten besparen tijdens het bouwproces. Enkele voorbeelden zijn:

  • Onze ontwerpen zijn praktisch. Een esthetisch uniek ontwerp hoeft technisch niet complex te zijn. Bouwkosten besparen wordt hiermee mogelijk zonder concessies te doen op ontwerpgebied.
  • Onze ontwerpen zijn doordacht. Door onze werkwijze constateren wij knelpunten in een vroeg stadium, waardoor een compleet ontwerp ontstaat.
  • Onze ontwerpen zijn uitvoerbaar. Dat wil zeggen dat wat wij ontwerpen ook daadwerkelijk gebouwd kan worden.
  • Wens = ontwerp: Jij vraagt, wij draaien. Niet goed = nieuw ontwerp tot het wel goed is etc.
  • Onze ontwerpen zijn uitgebreid. Wij kunnen tekenwerk als platte 2D-tekeningen aanleveren, maar ook in een uitgebreidere variant met 3D-tekeningen.
  • Wij kunnen de volledige Bouwbesluitcontrole en de vereiste Bouwbesluitberekeningen in eigen beheer uitwerken.
  • Wij geven vooraf duidelijk en volledig inzicht in het kostenplaatje voor onze werkzaamheden.

Conclusie over bouwkosten besparen

Bouwkosten besparen kan op verschillende manieren. De meest eenvoudige manier is het ontwerp verkleinen.

Dat dit niet de enige wijze is heb ik in dit artikel toegelicht. Je kunt bijvoorbeeld ook besparen doordat wij ook de bouwkundige tekeningen in 3D uitwerken, hierdoor kunnen wij de diverse knooppunten al eerder oplossen, nog voordat de bouw gestart is.

Verder is het zo dat je op energiegebied kunt besparen wanneer je al vanuit de basis slim en doordacht ontwerpt.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.