Bij het bouwen van een huis wordt er altijd gekeken naar de isolatie. Hierbij is het van belang om de warmte in een huis in de winter zo veel mogelijk binnen te houden, maar wil je geluid van buiten juist zoveel mogelijk buiten de deur houden. Heb je hierbij ooit gedacht aan schapenwol?

Meestal wordt er hierbij gedacht aan PIR en PUR platen. Dat het ook anders kan zal ik in dit artikel beschrijven. Het is namelijk ook een mogelijkheid om je woning te isoleren met schapenwol.

Waarom zou je isoleren met schapenwol?

Zoals de meeste mensen wel weten, zit een trui van schapenwol heerlijk warm in de winter. Het is dan ook het meest optimale isolatie materiaal. Schapenwol heeft een aantal ideale eigenschappen, zo zorgt het voor een uitstekende isolatie en warmte accumulatie in alle seizoenen, is het dampopen én vocht regulerend.

Daarnaast heeft schapenwol uitstekende akoestische eigenschappen en is het brandwerend, zelfdovend, neutraliseert het schadelijke gassen en geuren en is het bijzonder prettig in de verwerking. Schapenwol heeft de unieke eigenschap dat het zelfs isoleert wanneer het vochtig is. Een schaap blijft dus in weer en wind toch lekker warm. Schapenwol isolatie is daarmee de meest comfortabele manier om een woning ecologisch en duurzaam te isoleren. Op een 100% natuurlijke manier!

De isolatie bestaat uit de, technisch hoogwaardige dierlijke vezel, keratine. De hoge kwaliteit van de gebruikte Europese schapenwol zorgt dat schapenwol luchtzuiverende eigenschappen heeft. Schapenwol isolatie is met een ecologisch middel behandeld tegen ongedierte en bevat geen chemische bindmiddelen, brandvertragers of andere toevoegingen. Keratine is een vernieuwbare, bio-ecologische en secundaire grondstof en daarmee bijzonder milieu-vriendelijk. Isoleren met schapenwol betekent ook geen irritaties tijdens en na het aanbrengen.

Het materiaal is herbruikbaar en heeft een zeer hoge warmteopslagcapaciteit: dit zorgt voor een aangenaam zomerklimaat in de woning en een goede isolatie in de winter. Verder is het ook optimaal vochtregulerend: het kan tot 30% van zijn eigen gewicht aan water absorberen en kan damp-open worden toegepast zonder dampremmende folies.

Eigenschappen van isoleren met schapenwol

Toepassing:
Het wordt gebruikt als thermische en akoestische isolatie van daken, vloeren, gevels, in plafonds en binnenmuren.

Voordelen:
Het heeft goede vochtregulerende eigenschappen. Schapenwol kan tot 30% van zijn eigen gewicht aan water absorberen. Het neutraliseert schadelijke gassen in huis waardoor de lucht binnenshuis gezonder wordt.

Nadelen:
Het enige nadeel van schapenwol isolatie is eigenlijk de prijs. Een wollen spouwmuur is al gauw drie keer zo duur als een muur gevuld met glas- of steenwol.

Verkrijgbaar:
De isolatie wordt meestal geleverd in dekens, maar er zijn ook ‘platen’ van wol verkrijgbaar. Beide zijn eenvoudig te plaatsen door de doe-het-zelver.

Isolatiewaarde:
0.035*

Kostenindicatie:
Gemiddeld € 0,70 tot €1,20 per kilo

Behandeling:
Deze isolatie bevat geen chemische bindmiddelen of brandvertragers. Er is enkel een klein percentage motwerende stof toegevoegd.

isoleren met schapenwol is brandwerend en maakt folies overbodig

Schapenwolvezels zijn de enige natuurlijke vezels die niet brandbaar zijn, er hoeft dus geen (chemische) behandeling uitgevoerd te worden om het brandveilig te maken. Bij een brand zal schapenwol niet bijdragen aan het vuur, de brand niet verder verspreiden of schadelijke gassen uitstoten. De schapenwol gaat zich wel verkolen indien deze wordt blootgesteld aan een naakte vlam, maar het vliegt niet in brand enkel vanwege een hoge temperatuur. Deze isolatie is dus zeer veilig indien het achter een plaat verwerkt is.

Zoals eerder al is aangegeven wordt hierbij geïsoleerd zonder folie. Dit voorkomt het risico dat gaten ongemerkt tussen de isolatie en kepers zouden blijven open staan, wat er bij een paar cm al voor kan zorgen dat de isolatiewaarde van het materiaal met 50% kan verminderen. Dit is het grootste nadeel van isolatieproducten met flenzen, omdat de ruimte tussen de balken of kepers vaak niet helemaal gevuld wordt met isolatie en dit niet zichtbaar is.

Conclusie isoleren met schapenwol

Bij het isoleren van een woning is de isolatie één van de belangrijkste onderdelen, je wilt immers de warmte binnen behouden en het geluid buiten houden. Vaak gebeurt dit met PIR en PUR platen, maar je kunt ook kiezen om te isoleren met schapenwol.

Voordelen van isoleren met schapenwol zijn de onbrandbaarheid en de vochtregulerende werking, het grootste nadeel van schapenwol is momenteel de prijs. Een schapenwollen spouwmuur is al gauw drie keer zo duur als een muur gevuld met glas- of steenwol.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.