De meeste mensen die een woning laten bouwen gaan ervan uit dat de buitenkant zal bestaan uit baksteen. Maar waarom eigenlijk? Het kan zijn dat er in het beeldkwaliteitsplan of in de welstandscriteria al een type gevelafwerking voorgeschreven staat. Als dit het geval is, heb je geen keuze en ben je gebonden aan wat er voorgeschreven staat. Maar in veel gevallen is dit niet zo en zijn er nog veel meer mogelijkheden! In dit artikel zal ik vier alternatieve, meer originele gevelafwerkingen bespreken.

Metalen gevelafwerking

Bakstenen kunnen allerlei verschillende kleuren hebben, zo zijn de kleuren geel, rood en antraciet veelvoorkomende kleuren op de markt.

Ook bij een metalen gevelafwerking heb je de keus uit veel verschillende varianten en materialen, hierbij kun je denken aan aluminium, cortenstaal en zink. Deze metalen hebben allemaal verschillende kleuren en daardoor heb je ook hier de mogelijkheid de kleur van jouw gevel te beïnvloeden. Ga je voor een rood/bruine cortenstaal of kies je een strakke grijze aluminium gevel?

Het leuke aan een metalen gevelafwerking is dat je de materialen op veel verschillende manieren kunt plaatsen. Zo kun je zink aanbrengen in horizontale of verticale banen, staal met een geperforeerd profiel toepassen en is het bij aluminium een mogelijkheid deze in geruite shutters aan te brengen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Waar je wel goed om moet denken bij een metalen gevelafwerking is dat je geen koudebruggen creëert. Metaal is een goede geleider en houdt daardoor nauwelijks warmte tegen. Wanneer je een metalen constructie door je isolatieschil heen steekt, betekent dit dat je op meerdere plaatsen een ‘lek’ in je isolatie krijgt, een zogenoemde koudebrug, en dat is zeker niet de bedoeling!

Houten gevelafwerking

Dan de houten gevelafwerking. Ook die is in vele gedaantes mogelijk zoals horizontale of verticale planken, potdekselwerk en een rabat gevel. Plaats je allemaal dezelfde breedtes van houten regels naast elkaar, of speel je ook in deze maat voor een mooie architectuur? Jij mag het zeggen want er is heel veel mogelijk.

Naast het feit dat een houten gevelafwerking heel mooi kan zijn, is het ook nog eens heel duurzaam, hout is immers een vernieuwbaar product.

Wel dien je goed te letten op een deugdelijke bevestiging én een goede ventilatie. Na een regenbui zorgt een juiste ventilatiewijze ervoor dat de houten gevel snel weer kan drogen. Een blijvend vochtige gevel leidt tot houtrot en (of bij sterk verduurzaamd hout) tot onder andere verkleuring en een beperktere levensduur.

Ook de bevestiging van houten geveldelen is een cruciale factor. De houten gevelbekleding dient goed vast te zitten aan de ventilerende achterconstructie, maar het hout dient ook te kunnen werken. Door de weersinvloeden werkt hout, waardoor het uitzet en krimpt. Spanningen in de constructie dienen te worden voorkomen, omdat dit leidt tot kromtrekking en het loskomen van de houten gevelbekleding. Overigens leidt de mate van verduurzaming van hout ook tot minder krimp. Het hout wordt door verduurzaming stabieler.

Stucwerk gevelafwerking

Er zijn talloze opties om binnenshuis te stucen en de muren, wanden en plafonds mooi af te werken. Dat er voor de buitenmuur ook diverse afwerkingen mogelijk zijn weten de meeste mensen niet. Ik zal twee verschillende afwerkingen beknopt toelichten, namelijk het schuurwerk en de spachtelputz.

Schuurwerk voor buiten is een waterafstotende pleister waarmee je een bijzondere, onderscheidende uitstraling creëert voor jouw huis. Je kunt zelf een bepaalde structuur aan laten brengen en je hebt de keuze uit diverse kleuren. Voordat er schuurwerk aangebracht wordt, is het noodzakelijk dat de gevel voorbehandelt is. Op ruwe ondergronden, zoals gemetselde wanden, is raapwerk een vereiste. Dit wordt aangebracht zodat de muur op ieder punt waterpas is.

Spachtelputz wordt binnenshuis al veelvuldig toegepast. Jouw buitenmuur stucen met spachtelputz is ook een hele goede optie. Het kan tegen een stootje, is weer- en windvast en zorgt voor een fraaie uitstraling.

Het grote voordeel van een gestucte gevel is dat je deze later ook nog aan kunt brengen.

Woon je in een ongeïsoleerd huis en wil je het huis verder verduurzamen? Dan is het een goede mogelijkheid om de buitenzijde van de woning te isoleren om vervolgens de isolatie te stucen.

Hierdoor creëer je een compleet nieuwe woning, want de uitstraling van je huis is nu helemaal veranderd. Denk er wel om dat als je besluit de gevel te isoleren en te stucen, je dit eerst aanvraagt bij de gemeente. Soms zul je géén toestemming krijgen, bijvoorbeeld als je in een rijtjeshuis woont, in een monument of een beschermd dorpsgezicht.
In principe gelden er strenge eisen voor dit soort renovatieprojecten. De gemeente zal kunnen eisen dat je een minimum isolatiedikte gebruikt zoals vastgelegd in het bouwbesluit.

Beplating gevelafwerking

De laatste gevelafwerking die ik behandel in dit artikel, zijn de volkern beplatingen. In de volksmond ook wel bekent als ‘trespa’ platen. Tegenwoordig zijn er meerdere fabrikanten van dit type volkern platen. De sobere uitstraling van vroeger is allang verleden tijd. Tegenwoordig zijn er diverse mogelijkheden in kleur, vorm en afwerking.

Het grootste voordeel van de volkernplaat is dat deze gevelplaat 100% weer- en vochtbestendig is.

Ook is de gevelplaat zeer glans- en kleurvast, hierdoor blijft de gevelbeplating zijn oorspronkelijke uitstraling houden, wie wil dat nou niet?

Conclusie gevelafwerking

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is het niet per se nodig om voor een bakstenen gevel te kiezen voor jouw woning. Je kunt ook kiezen voor een meer creatieve beplating. Ik heb je laten zien dat je bijvoorbeeld ook kunt kiezen voor een metalen, houten, stucwerk of een beplating gevelafwerking. Wat in jouw geval het beste is, hangt af van jouw smaak en wensen.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.