In de architectuur zijn er veel verschillende bouwstijlen, één daarvan betreft de ‘Delftse School.’ In dit artikel zal ik je meer vertellen over deze bouwstijl door te beschrijven hoe de ‘Delfste School’ is ontstaan en wat de belangrijkste kenmerken zijn binnen deze stijl. Ik geef een paar voorbeelden van deze stijl en ik zal bespreken wat we tegenwoordig nog van de ‘Delftse School’ terug zien in de hedendaagse architectuur.

Hoe is de Delftse School ontstaan?

Aan het begin van de twintigste eeuw ontstond, als conservatieve tegenhanger van de modernistische en Amsterdamse School architectuur, de Delftse School. De Delftse school kenmerkt zich door traditionalistische architectuur. Marinus Jan Grandpré Molière, architect en docent aan de Technische Hogeschool van Delft, heeft deze stroming geïnspireerd en aangevoerd.

De Delftse School streefde naar een architectuur die was gebaseerd op universele normen en waarden. Daarnaast wilde men de traditie van de Nederlandse plattelandsbouw in ere houden. Deze traditie was een reactie op de Amsterdamse School, die volgens de traditionalisten te decoratief was ingesteld.

Wat zijn de kenmerken van de Delftse School?

De Delftse School heeft veel beeldbepalende kenmerken, waaronder:

 • Het vrijwel uitsluitende gebruik van bakstenen;
 • Met pannen beklede, hoge hellende daken tussen topgevels;
 • Hoge gootlijnen;
 • Het gebruik van natuursteen op constructief belangrijke punten;
 • Niet te veel opvallen (traditioneel blijven);
 • De vorm wordt bepaald door de functie (eenvoudige woningen, grote publieke gebouwen);
 • Nauwelijks gebruik van decoraties.

Wat zijn de voornaamste voorbeelden van de Delftse School?

De voornaamste voorbeelden van de Delftse School zijn:

 • Het Boijmans van Beuningen museum in Rotterdam;
 • Het stadhuis van Enschede;
 • Het stadhuis van Waalwijk;
 • De markt in Wageningen.

Wat zien we terug van de Delftse School in de hedendaagse architectuur?

De stijl van de ‘Delftse School’ zie je tegenwoordig nog maar nauwelijks terug.

Een aantal onderdelen uit deze bouwstijl zie je nog wel degelijks terug komen, bijvoorbeeld de hoge, met pannen beklede, hellende daken tussen topgevels en de hoge gootlijnen. Verder zien we in de huidige bouwstijl de toepassing van natuursteen op de kopgevels veel terugkomen.

Conclusie Delftse School

De Delftse School ontstond in de jaren ’20 tot ’50 van de vorige eeuw en was de conservatieve tegenhanger van de modernistische en Amsterdamse School architectuur.

Kenmerken van de Delftse School waren het vrijwel uitsluitend gebruiken van bakstenen en de hoge, met pannen beklede, hellende daken. Deze punten zijn ook onderdelen die we in de huidige architectuur terugzien. De stijl ‘Delftse School’ als geheel zien we nauwelijks meer terug.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.