Heb je wel eens een gesprek gehad met een aannemer die je vertelde dat je bij hen een gratis ontwerp kon uitkiezen als je de woning door hen liet bouwen? In dit geval heb je te maken gehad met een cataloguswoning. In dit blog zal ik uitleggen wat dit precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is nu een cataloguswoning?

Een cataloguswoning zorgt ervoor dat je voor een relatief laag bedrag een eigen woning kunt realiseren. Een cataloguswoning is een type woning die meestal aangeboden en uitgevoerd wordt door een aannemer. De aannemer kan je vaak een standaardtype woning aanbieden.

Uit een catalogus kies je een woningtype, de zogenoemde cataloguswoning. De desbetreffende aannemer neemt vervolgens het verdere bouwproces voor zijn rekening, inclusief het regelen van de benodigde vergunningen.
Normaal gesproken zijn er op het basisstramien van de cataloguswoning nog allerlei aanpassingen mogelijk. Hierbij kan je denken aan een dakkapel, een serre of een iets andere kamerindeling. Ook is er in de meeste gevallen een andere materiaalkeuze mogelijk, al dan niet tegen meerprijs.

Het grote voordeel van een cataloguswoning is dat het veel onzekerheden weg kan halen. Denk hierbij aan budgetoverschrijdingen en de verantwoordelijkheden die je krijgt als je zelf het project moet aansturen.

Uit de catalogus kan je vaak een keuze maken uit diverse type cataloguswoningen.
Het type cataloguswoning dat veel voorkomt is een:

  • Notariswoning
  • Jaren 30 woning
  • Landhuis
  • Boerderij
  • Moderne woning

De architectonische vrijheid die je hebt bij de traditionele bouw is bij een cataloguswoning veelal beperkt. Wel is het zo dat de laatste jaren de catalogusbouwers steeds meer met eigen architecten werken waardoor er steeds meer vrijheid in de ontwerpen komt.

Wat is de essentie van een cataloguswoning?

De essentie van een cataloguswoning is om zoveel mogelijk te standaardiseren en te herhalen, waardoor het mogelijk wordt de processen verder te stroomlijnen en de kosten zo laag mogelijk te houden.
Het is net een autofabriek waarbij je onder andere kunt kiezen uit het model, de kleur en het type bekleding en dezelfde gedachte zie je dan ook terug in de auto- en productie industrie. Als het product steeds herhaald en verbeterd wordt, dan kunnen de running costs zo laag mogelijk blijven. Zo werkt het chargerend gezegd ook met de cataloguswoning.

Hoe wordt een cataloguswoning gebouwd?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een cataloguswoning te bouwen en iedere aannemer heeft zijn eigen specialiteit.
Vaak kiezen catalogusbouwers voor de prefab bouwmethode. Dit houdt in dat de onderdelen in de fabriek worden gefabriceerd om op de bouwlocatie aan elkaar te worden gemonteerd. Het grote voordeel van prefab bouwen is dat de productietijd op de bouwplaats aanzienlijk wordt verkort omdat je minder afhankelijk bent van weersinvloeden en daarnaast heb je relatief weinig bouwafval. Door de snelle productietijd op de bouwplaats krijgt neerslag nauwelijks de kans om de woning binnen te dringen wat resulteert in een oplevering van een vrij droge woning. Dit komt het woonklimaat ten goede.

In de kern kunnen er drie type prefab bouwmanieren onderscheiden worden:

  • Houtskeletbouw (HSB); een prefab bouwmethode waarbij de basis van de woning een houten skelet heeft. De afwerking binnen bestaat meestal uit gipskartonplaten. Buiten is deze van hout en/of metselwerk, dit kan je zelf bepalen.
  • Logbouw (stapelhoutbouw); een prefab bouwmethode waarbij de woning is opgetrokken uit houten balken die op elkaar worden gestapeld.
  • Prefab elementenbouw; hierbij wordt de woning opgetrokken uit betonnen geprefabriceerde elementen. Tegenwoordig kent men ook geprefabriceerde elementen van keramische binnenmuurstenen. De gevelafwerking kan bijvoorbeeld in hout of metselwerk zijn.

Waarom zou ik niet kiezen voor een cataloguswoning?

Voorgaande overwegingen in ogenschouw nemend lijkt een cataloguswoning een interessante optie wanneer je een eigen huis wilt laten bouwen. Helaas zitten er ook nadelen aan deze manier van bouwen:

  • Het ontwerp is namelijk vaak tot op het bot uitgekleed. Elke comfortverbetering c.q. verandering kost extra geld;
  • Het is niet jouw ontwerp en daardoor ook niet het meest geschikt voor jou;
  • Je kunt het ontwerp niet bij verschillende aannemers vergelijken;
  • Het sluit zelden mooi aan op de stedenbouwkundige eisen en hierdoor worden de mogelijkheden dus niet optimaal benut;
  • Hetzelfde ontwerp kan zowel in de stad als op het platteland gebouwd worden waarbij er geen rekening wordt gehouden met de omgeving;
  • Je moet de cataloguswoning laten bouwen door de aannemer die de cataloguswoning aanbiedt.
Waarin onderscheiden mijn cataloguswoningen zich ten opzichte van bestaande cataloguswoningen?

Ik heb de nadelen die er zitten aan een cataloguswoning beschreven. Hierdoor kan een cataloguswoning nadelig lijken. Voor de cataloguswoningen die ik aanbied zijn daar een aantal passende oplossingen voor bedacht.

  • Zo is het ontwerp gestandaardiseerd, maar wel gewoon aan te passen aan jouw specifieke eisen en wensen. Dit zorgt ervoor dat een cataloguswoning heel goed kan passen bij jouw situatie
  • De cataloguswoning kan worden aangeboden als ‘kaal ontwerp’. Hierdoor kan je zelf een aannemer uitkiezen, maar heb je wel al jouw ontwerp
  • Ook kan je ervoor kiezen een cataloguswoning te nemen met een aannemer. Je weet nu direct wat de totale kosten zijn, net zo handig!
  • Omdat het ontwerp nog aan te passen is kan het makkelijker aansluiten bij de stedenbouwkundige eisen.

Conclusie van een cataloguswoning?

Een cataloguswoning zorgt ervoor dat je voor een relatief laag bedrag een eigen woning kunt realiseren. Dit is ook de belangrijkste overweging om op deze manier te bouwen aangezien er ook behoorlijk wat nadelen zitten aan het bouwen van een cataloguswoning. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om het door de aannemer te laten bouwen die de cataloguswoning aanbiedt.

Als je een eigen woning wilt bouwen maar het budget is niet toereikend om een geheel eigen ontwerp te laten maken dan kan een cataloguswoning zeker interessant zijn. Er zijn inmiddels aardig wat partijen die een cataloguswoning aanbieden en dit geeft je ook veel keuzemogelijkheden.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.