Het proces van het ontwerpen is een proces wat aardig wat tijd in beslag neemt, je moet immers keuzes maken hoe jij wilt dat jou woning er uit komt te zien. Je wilt de indeling zo bepalen dat jij denkt dat goed bij je past.

Wanneer jij helemaal tevreden bent en het ontwerp definitief is dan wil je jouw huis laten bouwen, dan wil je dat dit zo snel mogelijk af is nietwaar? Als jij dan hoort dat het een half jaar duurt om te bouwen dan is dat wel even slikken maar je veronderstelt dat het niet anders kan. Immers, alle nieuwbouw woningen kosten toch tijd om te bouwen?

Afgelopen jaar heeft een frans bureau, Multipod Studio, een concept bedacht wat zéér snel uitvoerbaar is, volledig energieneutraal is (of zelfs passief) en gebruik maakt van relatief goedkope bouwmaterialen.  Het systeem heet het ‘Pop-up house’ systeem.

Dat het huis binnen een week gebouwd kan worden bewijst dit filmpje!

Wat is het pop-up house systeem?

Het pop-up house bouwsysteem is een kinderlijk eenvoudig systeem en dat maakt het misschien wel zo mooi. Het pop-up house systeem is gebaseerd op een houten frame, een plaatmaterialen houten vloer, geëxpandeerd polystyreen isolatie blokken (EPS) en alles wordt bij elkaar gehouden met behulp van houtschroeven. Het is ook mogelijk om het hele systeem te lijmen, maar uit oogpunt van duurzaamheid hebben de ontwerpers van dit systeem gekozen voor schroeven. Door te kiezen voor schroeven kunnen alle materialen, indien ooit nog gewenst, hergebruikt worden.

Voor de isolatie van de prototypes is gekozen voor EPS isolatie, maar hier zijn ook nog diverse andere isolaties mogelijk zoals:

  • Houtvezelplaat.
  • Geëxpandeerd kurk.
  • Glaswol
  • Steenwol
  • Cellulose watten.
  • Polyurethaanschuim panelen.

Waarin onderscheid het pop-up house systeem zich?

Het pop-up house bouwsysteem kenmerkt zich door het eenvoudige systeem.
Alle blokken en platen worden op de juiste maat besteld, het enige wat je hoeft te doen is op de bouwplaats alles in elkaar zetten d.m.v. een boormachine.

Mocht het nodig zijn dan kan je ook op de bouwplaats nog de nodige aanpassingen doen. Om aan te passen heb je geen dure machines of iets dergelijks nodig, Je hebt een cirkelzaag voor het zagen van het hout en een hete draad voor het snijden van de EPS nodig, meer niet!

 

Hoe energiezuinig is het pop-up house systeem?

Het pop-up house is voor het grootste gedeelte opgebouwd uit isolatie. Doordat wanden en vloer uitgevoerd zijn met de zelfde isolerende schil is de gehele thermische schil uitstekend te noemen, koudebruggen kunnen er nauwelijks ontstaan, wel dient er extra aandacht besteed te worden bij de detaillering van de kozijnen.
Het pop-up house is geheel luchtdicht uitgevoerd, in combinatie met hoge isolerende waarden van de schil is er bijna geen verwarming nodig.

Het pop-up house is zo uit te voeren dat deze voldoet aan de zeer strenge Passivhaus energie standaard eisen, het pop-up house is dus passief uit te voeren, dat betekend dat het helemaal energieneutraal is.

Wat kost het pop-up house systeem?

Op dit moment is het pop-up House nog volop in ontwikkeling in Frankrijk, dus fijnere details over de woning ontbreken nog. De verwachting is dat er in de loop van dit jaar meer duidelijkheid komt over het systeem. Een voorlopige prijs is al wel beschikbaar, het prototype huis van het filmpje heeft bouwkundig +/- € 30.000 gekost in materiaal en arbeid. Bij deze prijs is nog niet de prijs van de afwerking, zoals waterdicht, elektriciteit en sanitair opgenomen.

Wat ik al wel kan zeggen is dat de prijzen welke nu op internet verschijnen, zoals: “Voor € 38.000,- een energieneutrale woning” een lokkertje is. De prijs van € 38.000 zal ongetwijfeld gehaald worden, maar dit is puur de isolatie, het hout en de montage van PopUp House. Wat er dan nog bijkomt zijn Funderingen, installaties, afwerking, electra, sanitair, kozijnen, beglazing etc. Deze werkzaamheden zal pop-up house ook niet uitvoeren maar zal uitgevoerd moeten worden door een lokale aannemer.

Hoelang duurt het bouwen van een pop-up house?

Doordat een pop-up house in een fabriek gefabriceerd kan worden ben je zo goed als niet meer afhankelijk van de weersinvloeden. Het enige moment wanneer je afhankelijk bent van de weersinvloeden is tijdens de daadwerkelijke plaatsing. De daadwerkelijke bouw kan binnen een week gereed zijn, de prototype woning uit het filmpje is binnen 4 dagen gerealiseerd. De fundering is wel al in een eerder stadium al gelegd. Wanneer je kiest voor stucwerk dan betekend dat de bouwtijd langer duurt, dit heeft te maken met de droogtijden etc. Wel moet het mogelijk zijn om een complete woning binnen 2 weken gereed te hebben.

Wat is de nadeel van een pop-up house?

Wanneer je ooit besluit te gaan verbouwen dan ben je min-of-meer verplicht om de verbouw uit te laten voeren door de aannemer die het gebouwd heeft, je kunt immers niet ineens andere materialen gaan toe passen (constructief). Dit kan niet omdat de gebouwschil dan niet meer gesloten is en je de luchtdichtheid niet meer kunt halen. Ook wanneer je zelf een leiding ergens in wilt vrezen wordt dit erg lastig. Je kunt wel gaan zagen in de isolatie maar dit is zeker niet wenselijk, het beste kan je leidingen in de isolatie snijden met een hete draad.

Hoe kan je zelf een pop-up house realiseren?

Je kan, e.v.t. door mij, een ontwerp laten maken. Dit ontwerp zullen wij vervolgens toesturen naar Pop-up House Frankrijk.
Zij gaan vervolgens het project ‘engineeren’ en zullen de begroting uitrekenen van het PopUp House bouwsysteem, Dit engeneeren door PopUp House in Frankrijk bedraagd € 1500,-

Als u besluit om het project uit te gaan voeren in het PopUp House systeem, dan moet u ook nog een lokale aannemer inschakelen. Deze lokale aannemer zal de overige bouwwerkzaamheden voor zijn of haar rekening nemen zoals hierboven beschreven.

Conclusie van de pop-up house?

Het pop-up house onderscheid zich door de eenvoud van het systeem, wanneer je het zou willen zou je zelf het huis nog kunnen bouwen. Ook heeft het een voordeel dat het relatief goedkoop is door het gebruik van goedkope materialen goed te benutten.  Doordat het pop-up house ook uit te voeren is als passief huis ontstaat er een markt voor om dit systeem uit te gaan voeren, wanneer dit kostentechnisch interessanter is dan de huidige systemen dan gaat pop-up house zeker een plekje bemachtigen tussen de bestaande systemen.

Het grootste nadeel blijft de aanpasbaarheid, doordat het systeem compleet out-of-the box is dan bestaande systemen zullen er weinig aannemers zijn die hier hun vingers aan durven branden.

Bedenk ook heel goed dat de prijzen welke nu op internet verschijnen op diverse sites, zoals: “Voor € 38.000,- een energieneutrale woning” een lokkertje is.
Dit is zeker niet voor een woning welke compleet af is op het afwerkingsniveau van het filmpje.

Wil jij alles weten over HÉT alternatief voor pop-up house in Nederland?


KLIK nu snel hier om HÉT alternatief voor pop up House te bekijken!


Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.