De gemiddelde Nederlander brengt 85% tot 90% van zijn tijd binnen door. Een goed binnenmilieu is dus van groot belang voor de gezondheid en maakt het ook prettiger om in een gebouw te verblijven. Een ecologisch huis is een goed voorbeeld van een gebouw met een goed binnenmilieu. Maar wat is ecologisch bouwen? In dit artikel zal ik beschrijven wat ecologisch bouwen precies inhoudt.

Wat is ecologisch bouwen?

Ecologische architectuur is een manier van bouwen waarbij gedurende het hele proces van winning, bouwen, gebruik en sloop de ecologische effecten voorop staan. Dit houdt in dat de materialen, de winning daarvan en het energieverbruik zelf kunnen worden hergebruikt of afbreekbaar zijn door ze terug in de natuurlijke kringloop te brengen. Ze mogen dus geen negatieve gevolgen voor het milieu hebben. Daarnaast is een wat uit het oog verloren voordeel van ecologisch bouwen dat het een positieve invloed kan hebben op het leven van dieren en planten die in de omgeving van deze gebouwen leven.

Ecologisch bouwen houdt in dat je een gezond huis bouwt in een gezonde leefomgeving. In het verlengde hiervan liggen algemene begrippen als duurzaamheid, energiezuinigheid en materiaalkringloop: gunstige situering van gebouwen ten opzichte van de zon, het gebruik van zonnepanelen, hout, leem, baksteen, grijs water, groendaken, zonneboilers en warmtepompen.

Wat heb je aan ecologisch bouwen?

Ecologisch bouwen heeft de volgende voordelen:

  • Het milieu wordt minder belast;
  • Gebruikte producten/bouwdelen hebben een langere levensduur;
  • Energiebesparing

Duurzaam bouwen is een trend die niet meer zal verdwijnen. Ecologisch bouwen valt ook onder deze verzamelterm. Toch zijn er meerdere en uiteenlopende redenen om voor ecologisch bouwen te kiezen. Deze argumenten kunnen een bewuste keuze zijn, waarmee je respect voor mens en milieu aantoont, zoals energiebesparing en het gevaar van uitputting van grondstoffen en ieders verantwoordelijkheid voor de leefomstandigheden van nu en de toekomst. Maar ook lokale regelgeving of subsidie kan meespelen in het besluit om te kiezen voor ecologisch bouwen.

Hoe kan je ecologisch bouwen?

Ecologisch bouwen hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn en kan op veel verschillende manieren. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan een houtkachel. Hout is namelijk een hernieuwbare, onuitputtelijke bron. Ook kan je denken aan natuurlijk stuukwerk door leem.

Voor het wat grotere werk kan je denken aan natuurlijke damp-open isolatiematerialen. Hiermee sla je direct twee vliegen in één klap: de woning wordt én duurzamer én energiezuiniger. Isolatiematerialen waar je dan mee kunt werken zijn van Pavatex, Isovlas, Métisse en HempFlax.

Een van de meest bekende voorbeelden van ecologisch bouwen is de toepassing van een sedumdak, ook wel bekend als ‘groendak’. Een sedumdak is eigenlijk gewoon een dak waar Sedum, of beplanting, overheen groeit.

Conclusie over Ecologisch bouwen

Wanneer je compleet milieubewust wilt zijn is ecologisch bouwen een goede manier om je huis te bouwen of te verbouwen. Ecologisch bouwen is een manier van bouwen waarbij je rekening houdt met de materialen, de winning daarvan en het energiegebruik. De voordelen van ecologisch bouwen zijn dat je het milieu minder belast, producten die je gebruikt een langere levensduur hebben en je een energiebesparing realiseert.

Je kunt al ecologisch bouwen door een houtkachel te gebruiken. Ook natuurlijke isolatiematerialen en een sedumdak vallen hieronder.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.