GAST ARTIKEL :

Henri van Middendorp

 

 

 

 

Henri van Middendorp
Leertouwer

Heb jij dat gevoel ook? Iedereen wil van alles van je weten en waarom? Misschien is het jou ook wel eens opgevallen, ineens krijg je mails of advertenties te zien over onderwerpen waar je op internet naar gezocht hebt. Je gedrag wordt dus gemeten en geanalyseerd. Je vraagt je misschien weleens af: “wil ik dat allemaal wel?!” Het is natuurlijk de vraag op welk gebied er gemeten wordt. Dient het jou, of is vooral een ander erbij gebaat?

Energiegebruik of energieverbruik?

Zeg nou zelf, als je energie kan besparen door te meten en jezelf kunt helpen, is het toch nuttig? Of wil je teveel betalen? Ik kan me voorstellen dat je je inmiddels afvraagt waar dit over gaat. Het gaat hier over onnodig energiegebruik. Ik bedoel, als je niet weet waar je energie naartoe gaat, wordt veel energie nutteloos verbruikt en dat betaal je toch echt zelf! Stel, je weet precies waar je energie naartoe gaat, naar welke gebruiker, waarom en wanneer. Dan weet je ook waar energie op dat moment níet nodig is. Daar kun je dan op anticiperen door bijvoorbeeld het uitschakelen van verlichting of het aanschaffen van een kleinere wasmachine.

Wist je trouwens dat je alleen al voor het stand-by staan van een apparaat ieder jaar ruim €100,- betaalt? Hoeveel apparatuur staat er bij jou dag en nacht stand-by? En wat denk je van je standaard nachtgebruik? Door dit inzichtelijk te maken weet je in ieder geval waar je kunt besparen. En als je niet wilt besparen is het ook goed, maar dan wéét je het tenminste.

Wat doe jij om energie te besparen?

Met monitoren kan je energie besparen, nu zijn er op de markt veel partijen die het monitoren van energie aanbieden. Mijn advies is dat als je ermee aan de slag gaat, je er ook écht mee aan de slag gaat. Ofwel, schakel een specialist in. In de markt wordt veel energiemonitoring aangeboden, bijvoorbeeld door energieleverende bedrijven. Denk niet dat je de monitoring er gratis bij krijgt, want je betaalt hem gewoon!

Als je energie wilt besparen en zoekt naar een oplossing waar je ècht wat aan hebt en die ook reëel voor je is, kies dan voor een intelligente oplossing. Daarmee bedoel ik een monitoringtool die niet alleen je huidige verbruik meet, maar ook aan benchmarking doet bij gelijkwaardige woningen als die van jou. Daar heb je echt wat aan en je kunt dan ook beter vergelijken.

Zoek partijen die je, naast het aangeboden technisch vernuft, coachen bij je energiegebruik. Zij kunnen je aan de hand van de analyse helpen met welk gedrag jij flink kunt besparen. Bovendien draag je dan ook nog bij aan onze gezamenlijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Wat kan je het beste doen om energie te besparen?

Of je nu een bestaande woning hebt, gaat verbouwen of nieuwbouwen, het is altijd mogelijk om je energieverbruik te monitoren en daardoor kan jij zelf energie besparen. Nieuwsgierig geworden? Er zijn professionele partijen in de markt die je daarmee verder kunnen helpen.

Om het concreet te maken, hieronder enkele suggesties:

Henri van Middendorp,
Bedankt voor je waardevolle gast artikel!

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Ik kan me voorstellen dat je dit een interessant artikel vind, daarom wil ik je vragen om dit artikel te delen met jouw netwerk. Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.