Wat kost het bouwen van een huis? Dit is waarschijnlijk de 1e vraag die je hebt wanneer je een mooie kavel op het oog hebt. Dit is dan ook een vraag die ons met grote regelmaat gesteld wordt.

Deze vraag is ook heel logisch, want als je bouwplannen hebt is het fijn om al in een vroeg stadium te weten wat er mogelijk is. Exacte prijzen kan ik hierin niet geven, ieder ontwerp is immers uniek. Wel kan ik je tastbare handvatten meegeven.

Wat kost het bouwen van een huis, begin met de kavel!

Voordat je met de plannen begint is het goed om te bekijken wat jouw mogelijkheden zijn. Je hebt een totaalbudget en de 1e grote investering die gedaan moet worden is een bouwkavel. De kavel snoept al een groot gedeelte van het budget op. Als je weet wat de kavel kost, dan kun je globaal uitrekenen wat de mogelijkheden zijn om jouw droomhuis te realiseren.

Wat kost het bouwen van een huis, welke bijkomende kosten zijn er?

Wanneer je de kavel al hebt, dan denk je vast: “De rest van het budget is voor de bouw”, maar dan kom je nog wel bedrogen uit. Wat een hoop mensen namelijk vergeten zijn de bijkomende kosten. Dit zijn essentiële kosten die gemaakt dienen te worden om de bouw mogelijk te maken.

Aan welke bijkomende kosten moet je dan denken?

 • Ontwerpkosten, dit ligt bij de meeste ontwerpers tussen de 5 en 10% van de bouwkosten.
 • Bijbehorende berekeningen welke benodigd zijn voor de omgevingsvergunning, zoals:
  • Energie Prestatie berekening (EPC)
  • Daglichtberekening
  • Ventilatieberekening
  • Milieu Prestatie Berekening (MPG)
 • Legeskosten bij de gemeente
 • Constructeur kosten
 • Sondering- en funderingsadvies.
 • Hypotheekkosten
 • Notariskosten
 • Aansluiten nutsvoorziening
 • Een post onvoorzien.

Voor alle bovenstaande bijkomende kosten kom je toch al gauw uit op een bedrag van € 40.000,- á € 45.000,-.

Wat kost het bouwen van een huis, casco, sleutelklaar of luxe?

Aangezien wij het ontwerp iedere keer specifiek voor onze opdrachtgevers uitwerken kan ik hier, helaas, ook niet direct een vast bedrag aan koppelen. Ik kan dus niet zeggen: “Alstublieft, dit huis kost een ‘x’ bedrag”

Wat ik wel kan doen is u een handvat meegeven voor een indicatie van de bouwkosten.

Een goede begroting voor de bouw van een woning zal ergens tussen de € 350,- en € 650,- per m³ incl. btw uitkomen. Voor een woning van 600 m³ en 700 m³ zal ik de rekensom weergeven.

 Uitgangspunt  Richtprijs* Inhoud woning
€ / m³ 600 700
Casco  €         350,00  €       210.000,00  €        245.000,00
Sleutelklaar  €         600,00  €      360.000,00  €        420.000,00
Energieneutraal  €         650,00  €      390.000,00  €        455.000,00

* Richtprijs: Prijspeil 01-09-2020, gebaseerd op projecten die passeren op ons bureau.

Wat kost het bouwen van een huis en wat is de invloed van het ontwerp?

Uiteraard heeft het ontwerp van jouw woning grote impact op de bouwkosten. Hoe complexer de woning, hoe hoger de bouwprijs uiteindelijk zal worden.

Hebben we het over een ‘recht-toe-recht-aan-woning’ zonder complexe details, dan is deze uiteraard goedkoper te bouwen dan een exclusieve woning met zeer complexe details.
Ook de materialisering van de woning is van invloed op de bouwkosten van een woning. Een gevel van baksteen is bijvoorbeeld goedkoper dan een gevel van natuursteen.

Wat kost het bouwen van een huis, wat zijn de mogelijkheden?

Wij draaien de vraag ‘Wat kost het bouwen van een huis?’ vaak om. Voordat we met een bouwbudget beginnen vragen wij eerst naar het overall budget om vervolgens te kijken welke mogelijkheden dit biedt.

Op deze wijze kunnen we heel gericht toewerken naar jouw droomhuis binnen jouw budget. Hoe specifieker de informatie is die wij daarbij ontvangen, hoe gedetailleerder ons antwoord zal zijn.

Onderstaand rekenen we een voorbeeld voor je uit o.b.v. een totaalbudget van € 650.000,- incl. BTW. Stel de kavel kost € 300.000,- dan zijn we er nog niet voor de bouwkosten.

Rekenvoorbeeld bij een totaalbudget van € 650.000

Grond                              :              € 300.000

Bouwkosten                     :              € 300.000

Bijkomende kosten           :              € 40.000

Tuin en terrein                 :              € 10.000

Totaal                              :              € 650.000

Als we bovenstaande bouwkosten dan terugrekenen naar de inhoud van de woning komen we uit op de volgende mogelijkheden:

Uitgangspunt Richtprijs   Inhoud woning
€ / m³
Casco  €         350,00 +/- 857 m³
Sleutelklaar  €         600,00 +/- 500 m³
Energieneutraal  €         650,00 +/- 461 m³

 

Wat kost het bouwen van een huis, conclusie

De vraag ‘Wat kost het bouwen van een huis’? is niet samen te vatten in één specifiek antwoord. Alle parameters sterk verbonden aan de specifieke projectomstandigheden. Waar komt de woning te staan? hoe komt de woning eruit te zien? wat is het gewenste afwerkingsniveau? wat is de ambitie op duurzaamheidsgebied? Zomaar een greep uit de factoren die bepalend voor de bouwkosten.

Met dit artikel heb ik je een handvat willen geven bij het bepalen van kosten voor het bouwen van een huis en de bijkomende kosten waar rekening mee gehouden zal moeten worden.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.